Kedves Végzősök!

Mielőtt kiléptek a nagybetűs életbe, még egy utolsó nagy próbatétel áll előttetek, melyet mindenki legjobb tudása szerint fog végigcsinálni. E napos májusi délelőttön eszembe jutnak Ady Endre szavai: „Mint a fecske alkonyati szélben, ma szárnyat bont egy sereg diák.” Ti is ma szárnyat bontotok, s elrepültök a távoli, ismeretlen jövő felé.

Nade! Ugorjunk a közhelyekről! Beszéljenek helyettem a számok! Kezdjük iskolába járásotok nehézségeivel:

DSC_0251–  Egy budapesti diák, aki Batthyány téren száll fel – jobb esetben a tanhévre – a 6 év alatt, 1600 órát, vagyis 66 teljes napot utazik és 48.000 km-t tesz meg. Ez azt jelenti, hogy bőven körbekerülte a Földet. Verne hősének, ha a HÉV-et választja 80 nap helyett 55 is elég lett volna.

–  Ha becsületesen teljesítettétek a rátok mért iskolaköröket, a lányok megközelítőleg 600-szor, míg a fiúk 800-szor futhattak el a 11-es számú főút mellett. Ez összesen 300, illetve 400 km-nek felel meg, ami légvonalban Budapest és Krakkó illetve Budapest és Varsó távolsága. Ez nem kis teljesítmény!

–  Az ehhez szükséges energiát Jocó főztjéből nyerhettétek, ami az itt eltöltött idő alatt kb. 1100 tányér leves. Ez 275 liter. Ha a futás teljesítményére nézem az átlagfogyasztást, kb. 90-et esztek 100-on.

Ennyit a testi épülésetekről, lássuk szellemi és lelki gyarapodásotokat:

–  Több-kevesebb érdeklődéssel végigültetek 6800 tanórát, ami a gyengébbek kedvéért 306.000 perc. Ha éjt nappallá téve tanultatok volna, ezt 9 hónap alatt teljesíthettétek volna. Így nem csoda, hogy hamarosan megszületik az érettségi bizonyítványotok.

–  A lelki fejlődéseteket több mint 200 osztálymise, valamint 30 lelki nap biztosította.

Ezek a számok olyan nagyok, hogy lehetetlennek tartom, hogy ne vált volna életetek szerves részévé a szentendrei Ferences Gimnázium, melynek már csak napokig vagytok hivatalos tanulói.

Visszagondolva az együtt eltöltött 5 évre, számos kedves emlék jut eszembe. Sokat kaptam tőletek: ha kellett tízórait, ha kellett vigaszt, bátorítást és sok-sok vidám pillanatot. Mindez számotokra természetes volt, talán fel sem tűnt és azt kell, hogy mondjam, ez így helyes.

„Élj úgy, hogy ne vegyék észre ott, ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmész.”

Noha nekünk mindig is fontosak voltatok, talán csak most, hogy búcsúznunk kell érezzük át, mit jelentett az ittlétetek: az A osztály vidámsága, amitől zengett az egész folyosó, a B-sek lelkesedése, ami a miséken és minden iskolai programon hatott ránk, és a C-sek felszabadultsága, amit jó volt látni osztálytáncukon is.

A következő hetek nehézségeinek leküzdéséhez, fogadjátok segítségül ezeket a gondolatokat!

–  Soha ne felejtsétek el Jókai stílusáról, hogy sajátja a klasszikus retorikai alakzaton formálódott szónokias beszédmód, és leírásaiban a romantika hömpölygően zenei stíluseszménye az uralkodó.

– Mindig emlékezzetek a legfontosabb alapfogalomra matekból! Az analitikus geometriában a görbe egyenlete y = f(x) formában adott. Ennek pontjait a Descartes-féle derékszögű koordinátarendszerben úgy ábrázoljuk, hogy a függvény argumentumát az abszcissza, míg a váltózó értékét az ordinátatengely mentén haladva jelöljük ki.

DSC_0317– Álmotokból felkeltve is tudjátok, hogy az ipari forradalom növekvő szükségleteinek kielégítését szolgálta a természetes környezetükből kiszakított, barakkokban szocializálódó, identitását vesztő, uniformizált proletariátus, amely szociális létfeltételeit és morális hátterét elveszítve egy arrogáns, demagóg módon insrtruálható és manipulálható képlékeny társadalmi masszává vált.

De nem csak a következő hetek állítanak titeket nehéz próbák elé. Az életben sok akadály vár még rátok, ezért fogadjatok szeretettel ezt a hosszú távra szóló gondolatot is:

„A sikeres ember megkapja amit akar, a boldog ember örül annak, amit kap!”

Kívánom, hogy megtaláljátok életetekben a boldogságot!

Vörös Viki (11.B)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.