A Walt Disney visszatér!

https://i1.wp.com/www.notcoming.com/animation/images/mk_disneylogo.gif

A Disney  úgy döntött, hogy megszegik korábbi ígéretüket és A legelő hősei után újból készítenek egy hagyományos, kézzel rajzolt mesefilmet.

A 20. század vívmánya az animációs film, mint hangos rajzfilm. A korai rajzfilmek még mindenki számára, a modern rajzfilmek azonban már jórészt gyerekek számára készültek.

Az igazi áttörést az 1920-as években Walt Disney hozta, az ő közreműködésével kezdődött meg a rajzfilm nagyipari gyártása. Az első egész estés rhttps://i1.wp.com/top-10-list.org/wp-content/uploads/2009/08/The-Lion-King.jpgajzfilmet 1937-ben Hófehérke és a hét törpe címen adták ki és a Walt Disney Pictures egészen 2004-ig (A legelő hősei) gyártotta klasszikus rajzfilmjeit.

1995-ben megjelent a Toy Story – Játékháború első része, a világ egy emberként hördült fel. A Disney és a Pixar megadta a világnak az első, egész estés CGI-animációs mesefilmet. Azután a két cég egyre-másra alkotta meg a jobbnál jobb animációs filmeket. Ám más cégek is beszálltak a buliba. A Fox a Jégkorszakkal, a DreamWorks pedig a Shrek-sorozattal tett keresztbe a Disney-nek. Mára odáig fajult a helyzet, hogy a Pixar filmjei kevesebb érdeklődésre tartanak számot a konkurencia – néha valóban ötletesebb és jobban megvalósított – meséinél.

https://i0.wp.com/www.product-reviews.net/wp-content/userimages/2007/05/toystory.jpg

A 21. században számítógépek fejlődésével a hagyományos rajzfilmek háttérbe szorultak. Az új technológia eleinte csak hasznos szolgálatára vált az animációnak, de aztán virágzó, milliárd dollárokat érő üzletté nőtte ki magát. Technikailag a 3D-s modellekgeometriai pontokból állnak, így értelmezi a számítógép a térbelialakzatokat a háromdimenziós koordinátarendszerben. Az új technika által az animációs filmekkel gyorsabban, egyszerűbben tudtak elkészülni és a film megalkotásához még csak profi rajzolókra sem volt szükség, csupán néhány animátorra.

Így hát nem szakemberhiány az  oka annak, hogy a mai gyerekek nem személyiségfejlesztő, lélekgazdagító, esztétikailag és művészeti nevelés szempontjából káros, alkotásokon nőnek fel, hanem a stúdiók hibája, hogy nem a minőségre, hanem a pénzre hajtanak . A kutatók szerint a gyerekeknél az agresszivitást növeli a realisztikus ábrázolás mód, ha a látottak közelítenek a való élet történésihez, vagyis nem rajzfilmet látnak.

A legfrissebb hírek szerint a Disney visszatér igazi sikereihez

ugyanis 5 év kihagyás után, egy hagyományos, kézzel rajzolt 2D-s rajzfilmet kívánnak napjainkban a mozikba küldeni. Ez nem forradalom, hanem reneszánsz, a régebbi kor művészetének újjászületése.
Bár nem kell attól félni, hogy a stúdióóriás megunta volna a 3D-s műfajt, azonban biztosan sokaknak szerez örömöt a hír, miszerint visszatérnek a klasszikus, Disney-jellemzőkkel bíró animációs filmek a mozikba.

Két új klasszikus rajzfilm:

  • Hercegnő és a béka (2009)
  • Rapunzel (2010)

A Hercegnő és a béka (The Princess and the Frog) pár héttel a november végi amerikai premier után december 24-én kerül bemutatásra a hazai mozikban a Fórum Hungary jóvoltából, természetesen szinkronosan.

A Disney, ha nem számítjuk a Bűbáj (Enchanted) 2D-s animációs betétjeit, a Legelő hősei, vagyis 2004 óta nem jelentkezett hagyományos rajzfilmmel és a tervek szerint ezt a szériát fogja megszakítani az új mese, melynek előzetese a Fel premierje előtt mutatkozik be a mozikban, de szerencsére a neten már most megtekinthető a trailer.

A Disney John Musker és Ron Clements kettősét bízta meg a nagy visszatérés elkészítésével. A két úriember eddig olyan klasszikuson dolgozott együtt, mint A kis hableány, az Aladdin és a Hercules.

A történet részletei nem ismertek, de annyit megtudtunk, hogy a mese a Békakirály női újragondolása lesz.

https://i0.wp.com/www.disneydreaming.com/wp-content/uploads/2009/06/The-Princess-And-The-Frog-Poster.jpg

Bonifert Rita

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.