Ciki vagy cuki

Október-november tájékán az emberek -legalábbis az amerikaiak- nagy lázban égnek egy hagyomány miatt, ami a szürke hétköznapok közé kis színt visz, igaz, egy évben csak egyszer. Hogy miről is beszélek? Hát a Halloweenről!
Amerika. Egy messzi, nagy kontinens, ami tele van titkokkal. De mégis valamiért közel érezzük magunkat hozzá. Annyit hallunk, beszélünk, olvasunk, tanulunk róla. Attól függetlenül, hogy voltunk-e már ott vagy sem, mégis azt mondjuk rá ismerjük. Ismerjük? Nem hinném. Még a legtöbbet hallott és talán látott hagyományáról se tudunk semmit vagy legalábbis nem eleget. Erről szeretnék most mesélni.

Halloween. Honnan is ered?
Valószínűleg a kelta kultúra őszre (november elsejére) eső újév Samhain ünnepéből ered. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjelen vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. Britanniának Rómával való kapcsolata idején két rokon római ünnep is elvegyült a halloweennel, így a ma ismert kelta ünnep komoly mediterrán elemeket tartalmaz.
A kereszténység terjesztésekor a hittérítők azt a feladatot kapták, hogy lehetőség szerint a keresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazítsák, azok betiltása helyett. Így ez a pogány ünnep a keresztény Mindenszentek ünnepe lett.
A legfontosabb jelképe Halloweennak az idők során a töklámpás lett (angolul: Jack O’Lantern). A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ő egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.
Halloweenkor a gyerekek jelmezbe öltöznek, és mindenhova bekopognak feltéve azt a kérdést, hogy: „ciki vagy cuki”? Az ajtót nyitó felnőttek jó esetben cukrot vagy csokit adnak nekik, vagy ha nem, akkor valami tréfával megviccelik őket. Gyerekek és felnőttek egyaránt jól szórakoznak. Amerikában általában baráti társaságban jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet. Náluk ez az ünnep nagyon fontos.

Mik a veszélyei?
Attól függetlenül, hogy erre az ünnepre mindenki már előre készül, és nagy lelkesedéssel gondol Halloween napjára, a szülők öröme mégsem lehet felhőtlen. Ők ugyanis nagyon nehezen engedik ki gyermeküket, mert félnek a várható következményektől, mivel az utóbbi időben megnőtt a Halloweenkor elkövetett bűncselekmények száma. Így ez az ünnep az elmúlt 10 évhez képest nagyon sokat vesztett a jelentőségéből.

Mi a helyzet Európában?
Európában a Halloween sokáig feledésbe merült. Néhol beöltöztek, és tökdíszeket tettek ki a lakásban, de a szokás hanyatlóban volt. Az utóbbi években azonban ez az ünnep visszatért, valószínűleg a ponyvakultúra segítségével.
Magyarországon is már egyre több helyen ünneplik. Partikat rendeznek; az udvart, a házat túlvilági hangulatúvá varázsolják, majd különféle jelmezekbe öltözve mulatoznak.
Jó lenne jövőre egy Halloween-napi partit rendezni a mi iskolánkban is, hogy ne vesszen feledésbe… 🙂

Briski Brigitta

Olvasónk kedvéért:

3 hozzászólás

  1. Kár hogy a This Is Halloween-t nem Marilyn Mansontól rakták fel, ő jobban énekli. 😛

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.