Hangzó Helikon

Szerintem nagy dolog, hogy létrejött a Helikon könyvkiadó zenei ága, mert az emberek könnyen befogadják ezt a fajta világzenét. Én az olyan klasszikusokon nőttem fel, mint a Kaláka Pelikán vagy Bőrönd Ödön feldolgozása. Azt hiszem, ez fontos volt sok generáció számára. Aki szereti az zenét, annak van mit hallgatnia, mert már húszkötetnyi kincset foglaltak lemezbe magyar művészeink. A gyűjtemény minden példánya egyszerre verseskötet és tartalmaz hanglemezt is. Akár egy hangoskönyv.

Kis ízelítő a sztárlistából: Kaláka, fülbemászó dallamaival, Cseh Tamás, enyhén cigaretta ízű verselésével, Ferenczy György, a funky stílusával egyetemisták nagy kedvence, Kátai Zoltán bátorító hangjával, Palya Bea, szabad hangszínével és Lovasi András, a közismert Kispál és a Borz énekesével (és Kiscsillag). A sor még hosszú, és nem akarom, hogy beleunjatok a nevekbe, úgyhogy most már csak néhány költőt említenék: Kányádi Sándor, Lackfi János, Arany János, Petőfi Sándor, Faludy György, Weöres Sándor, Kosztolányi Dezső, József Attila, Ady Endre. Szintén sokan maradtak a váróban, de most már ideje a történelmet is átvenni.

Íme hát. 2003, június vége. A Művész-kávéházban összeül öt férfi: Cseh Tamás, Gryllus Dániel, Novák János, Mártha István és a Helikon kiadó vezetője. Arról beszélgetnek, hogy milyen nehéz a kultúrára pénzt találni. Mártha István nehézségeit ecseteli a Művészetek Völgye fesztivállal kapcsolatban. Eközben Gryllus Dániel és a Helikonos lázasan tanakodnak azon, hogy érdemes-e egy könyvkiadóval karöltve énekelt verseskötetet kiadni, mint például a Nálatok laknak-e állatok verseskötetet. Ötlet ötletet követett és elszabadultak a gondolatok. Onnantól pedig már az ötletbörze ment a lehetőségekről. Végül 2004. január elsején megjelent az első kötet: Kaláka – Kányádi válogatás. Azóta egyre bővül a kínálat. Szerencsére az ötletgazdák legnagyobb gondja is csak az, hogy melyik költőt ki zenésítse meg. De ha belegondol a kedves Olvasó, nem is olyan könnyű ez. Utóvégre is, elkövetkező generációk zenekultúráját tartjuk a kezünkben (reméljük).

Csák Levente

A Hangzó Helikon sorozat tagjait a következő linken találhatjátok meg: http://www.helikon.hu/kinalatunk/hangzo_helikonsorozat/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.