Magyarország 2025 – Pálinkás József előadása

A Kálvin téren 17:40-kor találkoztunk, sajnos kevesebben voltunk, mint szerettük volna, de így is jó MEP-es csapat gyűlt össze. Mindenki nyakkendőben, a legjobb öltönyében feszített és önelégült arcot vágott, hogy egy ilyen horderejű rendezvényre voltunk hivatalosak. Amikor mindenki készen állt, a Wenckheim Palota felé vettük az irányt. A felkészítő tanárunk, Pintér Ádám egyből megtalálta az ismerőseit és bájcsevegésbe kezdett, de látván arcunkat gyorsan elköszönt, és bementünk. A ruhatár után a konferencia terembe mentünk. A lépcsőn vörös szőnyeg várt minket, a terem aranyozott, kicsit rokokó stílusú volt, egyszóval: gyönyörű és a ferencest megillető pompájú!

Martonyi János, az Orbán-kormány külügyminisztere felkonferálta Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét és már kezdődött is az előadás. Mivel a konferencia címe Magyarország 2025, nem nagyon tudtuk mire számítsunk, de hamar kiderült. Ahogy Pálinkás József előadta, a környező államok a történelem folyamán mindig támadták hazánkat. Mindent sikerült elvenni tőlünk, a földeinket, bányáinkat, sőt még az önbecsülésünket is. Azonban egy dologtól nem lehet minket megfosztani! Az pedig a tudás. Azonban a tudás oktatás nélkül nem elérhető. Sajnálatos módon, a hatalmon lévő kormány elképesztő sikerrel építi le Magyarországot, gazdaságát és sajnos az oktatás minőségét is erősen rombolja. Ha vesszük a szlovákokat, akik 1993 óta léteznek, mint állam és mégis sokkal előrébb vannak. Ez tény. Nem kell emiatt gyűlölködni, gratulálok nekik. De elgondolkodtató, hogy egy 16 éves állam miért van előnyösebb helyzetben, mint egy 1009 éves? A Szlovákoknak van egységes szótáruk például, nekünk nincs. Az euróról ne is beszéljünk… Az oktatás kincs, ellentétben a mai felfogással, ami egyesek szerint a pénz felhalmozása (mások kárán). A jövő kincse mi vagyunk, mi, a diákok. Ez egy igen hosszú folyamat, több mint 20 éves „beruházás”, de megéri. Egy most még első osztályos kisgyerek, lehet, hogy egyszer a MTA elnöke lesz. Lehet, hogy orvos lesz, lehet tűzoltó, vagy katona. Egy biztos, hazánkat fogja előrébb mozdítani, ha hagyják neki.
A tudomány kihalásra van ítélve „utánpótlás” nélkül. Nagyon sok magyar találmány van, ami minket tesz csak büszkébbé és elismertebbé. A Rubik kocka vagy a gyufa, hogy csak párat említsek. Ahogy Pálinkás úr az előadás utáni fogadáson kifejtette nekünk: ma a fizikaoktatás pocsék. Az MTA elnöke már fesztelenül fogalmazott a kellemes borok után, de igaza volt. A fizika egy érdekes természettudományi tantárgy, ami lehetne izgalmas, mégis mindenki irtózik tőle. Emiatt vagyunk igazán rossz helyzetben. Nem a deficit a legnagyobb gond, hanem, hogy butul a magyar fiatalság és ezen kéne javítani. Reméljük, hogy még nem késő és a következő kormányok következetes oktatáspolitikával kivezetik a süllyedő hajónkat ebből a lefelé húzó örvényből.

Lissák Bence

Ajánlott olvasnivaló: Jól szervezett államra van szükség (MNO)

A FOTÓINK A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐK!

Magyarország 2025 – Pálinkás József előadása

2 hozzászólás

  1. Annyira jó cikk, hogy vétek kihagyni…kár hogy a cenzúrán nem 100%osan ment át, haha! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.