Avatar

Írta és rendezte: James Cameron

Azzal kezdődött a dolog, hogy menjünk el moziba. Rendben. Mit nézzünk? Nem tudom. Senki többet harmadszor? A mai komédia kicsit lapos, a krimi kommersz, a szerelmes elcsépelt, a psziho fáraszt. Legyen sci-fi. Rendben. Ec-pec-kimehetsz. Legyen izgalmas. Legyen valami elrugaszkodott (valami ami nem StarWars remake). És nagy költségvetésű, mert az az igényes (ha mázlid van). Oké, akkor Avatar.

Békáson találkoztam a négy lánnyal. Aztán felszedtünk egy srácot, de ő gyomorbántalmak miatt sajnos kiesett. A másik fiúval a moziban találkoztunk. Végül hatan álltunk a pénztárhoz. Neten előrendelt jegy. Csakhogy az első sorba… Na de a pénztáros gyerek jóarc volt és kezdés előtt 15 perccel szedett nekünk helyet a ki-nemadottakból. Tehát jobb-hátul 6 hely. Pop-corn, Fanta megvan, irány a terem. A bejáratnál megkaptuk a szemüvegeket (3D filmre neveztünk). Indul a kaland.

Sajnos a sztori picit kiszámítható és ha van egy kis rajzfilmkultúrád akkor fel véled fedezni a hasonlóságokat a Pocahontassal (amerikai gyarmatosításról szóló szerelmes mese Disney-től – a szerk.). Megjegyzem ezért is indult per James Cameron ellen (lásd bővebben: http://hetivalasz.hu/vilag/botrany-loptak-az-avatar-sztorijat-26590 ) Alapból van Jake Sully (Sam Worthington), aki deréktól lefelé lebénult. Az a feladata, hogy helyettesítse elesett bátyját egy titkos katonai projektben. A tét, hogy visszakapja elvesztett lábait. Jake elutazik egy transzporttal a Pandorára, ami a na’vi őslakos nép törzsinek anyabolygója. Az emberi faj itt egy olyan ásványkincs után kutat, amely a Földön nem megtalálható, ezért dollármilliókat ér kilója. Jake megkapja a parancsot a kirendelt tábornoktól, Miles Quaritch-tól (Stephen Lang): beépülni a na’vi törzsbe, megfigyelni életmódjukat. Ebben az Avatarok segítik a különítményt. Ezek olyan biológiailag félvér, külsőleg na’vi kinézetű teremtmények, melyekbe át lehet vezetni az emberi szellemet. Mindezt egy befekvős kopórsógép alkalmazásával. Természetesen az emberi alany és az Avatar összehangolhatósága függ a DNS-től. Éppen ezért csak Jake irányíthatta bátyja Avatarját. Most ugrunk egy picit. Hősünk megismeri a na’vi törzsfőnök lányát, Neytirit (Zoe” Saldana), aki kezdetben ellenséges vele. A törzsfőnök megelőlegezi a bizalmat Jake-nek, így ő elkezd tanulni. Elsajátítja a nyelvet, a harcművészetet (íjászat), repülést (szárnyas-hátasokkal), megpróbálkozik a lovaglással is, bár eredménytelenül. De most jön a nagy fordulat. Miután Miles elegendő információt gyűjtött, de nem sikerült diplomáciai úton megszerezni a na’vi “lakófa” alól a kívánt kőzetet, elindította a támadást az őslakosok ellen. Jake kétségbeesésében, hogy elpusztul ez a természettel oly nagy összhangban élő nép, megszökik a táborból és Avatarja segítséégével segíti a na’vi-kat az ellenállásban. Végül összegyűjti a környékbeli törzseket, hogy közösen kísérlejék meg az ellenállást Miles és hadserege ellen. Természetesen a csata maga a leghatásosabb jelenetsorozat. Égen-földön küzdenek a gépek és az állatok, emberek és na’vi-k. Bár sok az áldozat, mégis végül a jók győzedelmeskednek. A film végén Jake egy rituális szertertás keretében a Lélekfa és Ejva isten közbenjárásával átlényegül Avatar testébe, s Neytirivel boldogan élnek, amíg meg nem halnak.

Összegzésképpen ennyit mondanék: a történet nem új, de a megjelenés forradalmi, a látvány pedig megragadó. A 3D nem volt meghatározó, de valósághűbb élményt nyújtott. Tulajdonképpen várakozáson felül teljesített a film, már csak a bevétel szempontjából is. Nem hiába, az író, Cameron 15 évet várt a film forgatásával, hogy a technológia elég fejlett legyen a megvalósításhoz. Íme az eredmény. Nézd meg!

Csák Levente

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.