Mission Impossible: meggyőzni Milán atyát

Na jó, túloztam. Nem lehetetlen meggyőzni az igazgatónkat, de szerintem erről minden diáknak van mesélnivalója vagy lesz. Tizenkettedikre mindenféleképpen.
Minden évben keringenek legendák a Ferbál szervezéséről és előkészítéséről, ezekben pedig rendszerint megjelennek a könnyek, az órákig tartó viták, felhergelt tanárok és elégedetlen végzősök. Minden év elején jellemző a 12.osztály harcias, “majd mi megmutatjuk” hangulata, ami rendszerint novemberre teljesen megsemmisül és átváltozik “inkább ne is legyen Ferbál” hangulattá. Ez idén is elkerülhető lett volna véleményem szerint, ha már év elején világosak lennének a feltételek. Mi a megoldás? Megkérdezni Milán atyát, akinek a kezében összpontosul a hatalom, hogy mit, mikor és hogyan kell csinálni. Esetleg ezt mind le lehetne írni afféle “Ferbál-szabályzatba”. Így nem menet közben derül ki számos lényeges információ, hanem mindenki számára világos lenne, hogy mit tehet és mit nem.
Minden végzős osztályban megválasztanak két Ferbál felelőst, ami bizony nagyon fárasztó és nehéz feladat. Őket a tanárok előszeretettel hívják összekötőknek. Idén elég sok feladatuk volt: megbeszélni, szétosztani és elvégezni, felügyelni a feladatokat és emellett tájékoztatni az osztályokat minderről. Talán a jövőben érdemes lenne mindenről e-mail-ben értesíteni a diákokat (ha már úgyis van ez az elektronikus napló) és akkor nem kell százszor elmondani mindent azoknak, akik épp nem voltak ott vagy nem hallották. Elég lenne csak annyit mondani, hogy olvassátok el. Ha ez mind teljesült volna így, akkor is bőven maradt volna mindenféle megbeszélnivaló.
Az egész szervezés a táncokkal kezdődik. Talán érdemes először kiválasztani a keringősöket (javaslom a húzást, hiszen az a legbékésebb és legigazságosabb módszer ennek eldöntésére), majd megbeszélni az osztálytáncot. Nekünk csak utólag mondták el, hogy mire kell ilyenkor figyelni: az osztály tánctudásának a szintjére és a ruhára. Arra kell törekedni, hogy minél többen élvezzék a táncot, mert ez a legfontosabb. A próbákat legkésőbb november elején el kell kezdeni, akkor kényelmesen be lehet tanulni. Ha a táncruhákat varratjátok, akkor azt minél előbb meg kell csináltatni, hogyha valami nem tetszik, legyen idő változtatni.
Az egész szervezésnél a lényeg az időzítés és az informálás. Idén nagyon rosszul tettük, hogy nem tájékoztattuk megfelelően a közönséget (büfék, ruhatár, táncok). A programot ki kell ragasztani és érdemes térképet is rajzolni. A programot a bemondóknak is el kell mondani. Nagyon szervezetlen volt a szülőkkel való keringőzés, mert a 12-esek kinn ragadtak, a tömeg meg elkezdett kiáramlani, szóval ezt máshogy csináljátok.
Egyébként ne az legyen a lényeg, hogy minden elképzeléseteket megvalósítsátok hatalmas viták árán, hanem az, hogy mindenki jól érezze magát az előkészületek során, és hogy kompromisszumra jussatok. Ez az egyik legjobb időszak a gimiben, szóval élvezzétek majd!

Biczó Eszter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.