Zalaegerszeg és Pasarét két hétre összenőtt!

Tudósítás a pasaréti Mindszenty kiállítás megnyitójáról

Régi mondás, „összenő, mi összetartozik”. Végtelen boldog vagyok, hogy édesapám Andor Imre Mindszenty emlékkiállítása „Az élet megalázta, a halál felmagasztalta” címmel a Kájoni János Ferences Házban Krisztus Király vasárnapján, Pasaréten megnyílhatott. Felemelő érzés volt megnyitni azt a tárlatot a fővárosban, aminek célja nem kevesebb, mint a szentéletű főpap életének és hiteles munkásságának bemutatása szélesebb közönség számára is. Ez a kultúrmisszió 2007. április 22-én, Zalaegerszegen a Ferences templomban kezdődött, ahol hívatásomat nyertem, ahová hittanra jártam, rendszeresen ministráltam, és ma is örömmel szolgálok, ha a szüleimet látogatom. A dokumentációkból, sajtóvisszhangokból, fényképekből álló tabló kiállítás, amely édesapám több évtizedes gyűjtőmunkájának eredménye több állomás után megérkezett Budapest-Pasarétre, ahol hívatásomban megerősödtem, ahol az egyetemi évek alatt a szerzetesi és papi életre felkészülhettem, és ahol ma is élek, dolgozok. A szívemben ez a két ferences hely egymás mellett van főhelyen, ahogy most a kiállítás is egymás mellé ültetett egerszegi és pasaréti híveket, vendégeket, barátokat.

„Ha még egyszer kellene élnem az életet, úgy kezdeném, ahogy kezdettem. És ha teljes nyíltsággal látnám azt, hogy mi lesz a következménye, hát akkor is ugyanazt tenném, amit tettem.” Mindszenty bíboros legendás mondata, átszőtte a megnyitón elhangzott ünnepei beszédeket. A bevezetőben felolvasott a bíboros által jegyzett, az 1945-ös választásokra püspökkari körlevél minden mondata ma is aktuális –„Keresztény választó nem adhatja szavazatát olyan irányzatra, amely újabb elnyomást, újabb erőszakos uralmat, a természeti törvények mellőzését felelőtlenül és sűrűn elköveti.”

Mindszenty veszprémi püspökként az emberi jogokat védelmezte a nyilasokkal szemben, majd a hasonszőrű kommunista diktatúrával szemben állt ki hazája és egyháza szabadságának védelmében hangsúlyozta előadásában P. Tömördi Viktor OFM a Sapientia Szerzetei Hittudományi Főiskola egyháztörténelem tanára.

Horváth Bálint zongoraművész, és Bottka Ágnes énekművész hangversenye után, Kiss Antal kommunikációs szakember párhuzamot vont Mindszenty és egykori püspök tanára Prohászka Ottokár között, kiemelve mindkettőjük szociális érzékenységét és tenni akarását, amely korukban forradalminak számított. Egyben arra is kitért, mai megítélésük is hasonló, sokhelyütt és sokan még létezésüket is szívesen letagadnák.

„Világossá vált előttem, hogy peres eljárásomnak egy célja volt, hogy megrendítsék Magyarországon a Katolikus Egyházat, azt remélve, hogy-mint a Szentírás mondja: „Megverem a pásztort és elszélednek a nyáj juhai” (Mt.26,31), írja Mindszenty visszaemlékezésében.  Édesapám kiállításával a valós főpapi életpálya bemutatásával, megerősíti a fent leírtakat. A főpásztor életének meghamisítása ma is sok jó szándékú emberben zavart okoz. „A Szentek életét gyakran tanulmányozzátok, hogy okuljatok belőle”, írja Sienai Szent Bernardin intelmeiben. Tanácsát megfogadtuk, az ünnepi megnyitó után a finom zalai étkek és borok mellett a kétszáz fős vendégsereg felkerekedett, hogy megismerje a kiállítás anyagát.

A megnyitót jelentős médiaérdeklődés kísérte. Riport készült a Kossuth rádió Vasárnapi Újság c. műsorába, a Vatikáni Rádióban, a Mária Rádióban. Több internetes újság is követte az eseményt. Cikk jelent meg a Budai Polgárban, a Hírbarátban.

A kiállítás megnyitóját sok tudós, közéleti személyiség, kortárs és egykori szemtanú is megjelent. Megtisztelte jelenlétével az eseményt Grácián atya Pasarét egykori és Egerszeg jelenlegi plébánosa is. Jellemző volt, hogy az ország több pontjából jöttek látogatók, az érdeklődésre való tekintettel a kiállítás időtartamát egy héttel meghosszabbították. A vándorkiállítás meghívást kapott Szombathelyre, Sümegre, Székesfehérvárra, és Nagyatádra. Felkérés érkezett a Lengyel-kultúra házából egy esetleges lengyelországi megjelenésre is.

Összenőtt tehát mi összetartozik! Köszönöm Édesapámnak a fáradságos és lelkes munkát! Nagyon büszke vagyok Rád!

P. Andor György Károly OFM

Mindszenty kiállítás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.