Veszélyben az egyházi oktatás

A ferences szerzetesrend szerint 200 millió forint hiányzik idei költségvetésükből iskoláik fenntartásához; Magyar Gergely tartományfőnök erről szóló körlevelét vasárnap olvasták fel a ferences templomokban – közölte a Ferences Sajtóközpont.

A tartományfőnök körlevelében kiemelte: „napjainkban, amikor Magyarországon azt tapasztaljuk, hogy mindennek az ára csak növekszik, akkor egyre inkább be kell osztanunk mindazt az anyagi erőt, ami még van”.

Magyar Gergely arról is írt, hogy igyekeznek megszorításokkal élni, ahol csak lehet, de nem szeretnék, ha iskoláikban a nevelés és a tanítás színvonala csökkenne, ha pedagógusokat kellene elbocsátani, ha a rászoruló és éhező gyermekeknek nem tudnának étkezést biztosítani. Évek óta még az inflációval sem növelik az állami normatív támogatást, sőt „le-lecsippentenek belőle” – tette hozzá.

Nehezményezte, hogy az iskoláikat jogosan megillető, de elmaradt kiegészítő normatív támogatásokat nem utalják át, „pedig ez az ott tanuló gyermekek szüleinek adóját is tartalmazza”. Az idei költségvetés szinte teljesen ellehetetlenítette iskoláik működését – hangsúlyozta Magyar Gergely.

A ferences rend Esztergomban, Bajnán, Nagysápon, Szentendrén, Budapesten, Gyöngyösön és Mohácson tart fenn iskolát.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia gazdasági bizottsága múlt hétfői közlése szerint diákonként 13.429 forinttal kapnak kevesebbet az egyházi iskolák az önkormányzati intézményeknél 2008-ra vonatkozóan.

Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke másnap tudatta: minden törvényes lépést meg fognak tenni az egyházi iskolákba járó tanulók, azok szülei és az intézmények dolgozói jogainak érvényesítése érdekében. Közlése szerint „ezek az adatok, különös tekintettel a hivatalos indoklásukról és mértékükről (…), azt mutatják, hogy a törvényesség és a jogbiztonság egyházi intézményeink tekintetében folyamatosan csorbát szenved”.

A Pénzügyminisztérium erre reagálva közleményében azt írta, hogy a kiszámításra vonatkozó jogszabályok alapján állapították meg az egyházi közoktatási intézmények 2008-as kiegészítő támogatásának összegét.

Az MKPK Állandó Tanácsa múlt csütörtökön bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a 2008. évi közoktatási kiegészítő támogatást meghatározó kormányrendelet és a közoktatási törvényt módosító 2009. évi törvény felülvizsgálata ügyében. Álláspontja szerint az alkotmánnyal több ponton ellentétes a kiegészítő támogatás rendszerének 2010. évtől hatályos szabályozása is.

Az egyházi iskolák kiegészítő normatíváinak összege miatt február 17-én a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöksége, múlt pénteken pedig a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinata és országos elnöksége is tiltakozott.

Az Állami Számvevőszék 2008-as vizsgálata megállapította: 2005-ben és 2006-ban az összes egyházi iskola kiegészítő normatíva kifizetését tekintve 2,7 milliárd forint tartozást halmozott fel az állam. Ezt az összeget azóta sem kapták meg az egyházak.

forrás: http://www.dunatv.hu

Ajánlott olvasmány:

Miért nem csak a hívek tartják el az egyházakat? – I. rész

Miért nem csak a hívek tartják el az egyházakat? – II. rész

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.