Különtudósítás Hágából: Mit csináltunk Hollandiában egy hétig?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mit csinált két ferences diák egy hétig Hollandiában tanítási idő alatt: a válasz végtelenül egyszerű: MEPen voltak.

Mint már sokan tudják a MEP (magyarul Európai Parlament Modell) egy iskolai projekt, ahol a nemzeti ülésen 10 iskola 10 diákja 10 különböző témát vitat meg 7 napon keresztül… Az itteni 10 legjobb eredménnyel rendelkező ember (angol tesztet figyelembe véve) jut ki a nemzetközi ülésre.

Neves iskolánkat két diák Pásztor Domokos (12.a) illetve Pap Zsolt (11.a) képviselte.

Vasárnap reggel 03:39 szól a telefonom, fel kell kelnem, mert a gép indokolatlanul korán 5:45kor indul. Gyors reggeli, bőröndellenőrzés és irány a reptér, ahol már vártak a többiek. Gyors becsekkolás és gyors repülés után érkeztünk meg Münchenbe, ahol röpke 3 órát vártunk, ameddig átszállhattunk az amszterdami gépre. Szintén gyors repülés és megérkeztünk HOLLANDIÁBA. A helyi mepesek fogadtak, majd vonattal átmentünk Hágába, ahol egy iskolában kellett várni a fogadócsaládunkra. A családnál borzasztóan éreztem magam (mit is csinálhatnék egy 4emeletes kertes házban, amelyik mellett elfolyik egy kis patak, van külön szobám és fürdőm…:D)

Az első igazi „öltönyös nap” ez után következett. Egy templomban tartotta meg mind a 21 ország a bemutatkozó beszédét, amit a királynő is meghallgatott. (Többek szerint a Domi bemutatkozó beszéde volt a legjobb) Ez kb 15:00ig tartott, de 13:00kor átvezényeltek egy terembe, ahol holland szokás szerint szendvicseket adtak nekünk ebédre(!). Ezek után mindenki elment (ki ide, ki oda) és megegyeztünk, hogy következő nap mi leszünk a legjobbak a bizottságainkban.

Kedd és szerda reggel 6:51 hosszú kelés, többszöri ébresztés ellenére, ebből következően (én azt hittem) késés, de másodiknak értem oda (mindkétszer) az Oktatás-, Kultúra-, és Tudomány minisztériumába (Ministry of Culture, Education and Science). Itt ismerkedtem össze bizottságom tagjaival, akik mind szépen beszéltek angolul, de bármilyen megdöbbentő, szakmai tudásuk a vártnál alacsonyabbnak bizonyult (mind az adott témát mind bármi mást illetően előnyben érezhettük magunkat). Hosszas viták és nem egyetértések övezték a munkánkat (legalizáljuk az EUban a marihuánát, 16 éves kortól lehet-e alkoholt fogyasztani, mentális stressz, és a lista igen hosszú lehetne), de végül egy olyan határozati javaslatot írtunk, ami lehetett volna egy fokkal jobb, de nem volt keservesen szörnyű, tehát aránylag rossz lett, de a plenárison ezt nem így gondolták.

Csütörtökön látogattunk el a Hágai Legfelső Bíróságra, ahol körbevezettek minket, ezek után ebéd (zsömlék) a hágai EU Bizottság egyik központjában (amelyet minden ország képviselői, így mi is) megsarcoltak: tollakat, naptárakat, sapkákat, fényvisszaverőket, ill. rendkívül kelendő, néhány esetben függőséget okozó mentolos cukorkákat lehetett elvinni.

Ezek után következett a lobbi. Itt mindenki megpróbálta a saját érdekeit érvényesíteni, ameddig a Domi a nyitó én pedig az ellenbeszédemet írtuk, amely végül nem lett kész ez idő alatt így elmentünk egy kávézóba és ott folytattuk a munkát. Mire készen lettünk kb. 11 óra volt és én elindultam haza. Az út normális esetben 40-45perc, de én megismerkedtem a hágai tömegközlekedés szeszélyességével és 00:30ra értem haza. Ezek után nagyon jól aludtam és másnap nagyon fáradtan keltem.

Péntek: Az első plenáris. Maga a plenáris 9:00kor kezdődött, természetesen már előtte ott voltunk, még egyszer átgondoltuk a delegációs megbeszélésen elhangzott dolgokat és beléptünk az arénába, ahol a holland politikusok is harcolnak.

Az első bizottság a Domié volt, amely attól függetlenül, hogy a legjobban meg bukott szerintem a legjobb volt. A plenárison volt aki a vitára figyelt, volt aki kipihente az előző este fáradalmait és volt aki unatkozott, de azok akik a vitát irányították, azok a megszokott magyar színvonalat messze alulmúlták. 2 bizottság után egy órás ebédszünet (zsömlék) majd további 3 bizottság, köztük az, amelyik ellen én is ellenbeszédet írtam, azonban a török elnök (ki tudja miért (!)) De nem szólított fel így az ellenbeszédem elmaradt.

A második plenáris hasonlóan telt, mint az első, csak kevésbe voltunk aktívak, mivel az elnökség rejtélyes okok miatt 3 ülésen keresztül nem szólított fel semmilyen magyart és utána is csak szórványosan kaptunk szót. Ezek után egy búcsúfogadást kaptunk (nem ZSÖMLÉK) ami után mindenki hazament, hogy átöltözzön az esti záró bulira.

Itt megismerkedhettünk a körülöttünk lévő fiatalok bulizási szokásaival, és kijelenthető, hogy a „hungarian party style” felülmúlja a többit.

Este gyors alvás, majd korán kelés, gyors becuccolás könnyes búcsú a fogadócsaládtól, majd böröndöt kicipeltük a villamoshoz, felszálltunk, kiértünk az állomáshoz, aludtunk a vonaton, megérkeztünk Amszterdamba, tulipánokat vettem anyáéknak, becsekkoltunk elrepültünk Frankfurtba, ahol 8órát vártunk a következő gépre és 23:00 körül megérkeztünk Ferihegyre.

A saját nevemben mondom, hogy akinek tetszett ez a cikk vagy esetleg kedvet kapott a mephez, az véletlenül se keresse meg Pintér Ádámot, ne jöjjön el az október elejétől zajló MEP felkészítésre, ha véletlenül bejut a delegációba, akkor a nemzeti MEPen Székesfehérváron legyen teljesen passzív, mert különben még vele is megtörténik az a tragédia, mint velem és Domival, hogy Hágába kellett utazni és nagyon jól kellett érezni magunkat egy egész hétig…

Pap Zsolt

FOTÓINK AZ ALÁBBI KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐK!


Különtudósítás Hágából

Egy hozzászólás

  1. adom! tényleg 1 felejthetetlen hét volt! de közel nem volt olyan jó, mint 1 hét a suliban! a mep ratyiknak való! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.