Európai Parlament Modell 2010 Pécs

Lissák Bence cikkét követően megnézhetitek a MEP-en készült videókat a beszédekről és a  fotókat is !

Hazánk kulturális fővárosában került idén megrendezésre a MEP, amelyen a Ferences Gimnázium, jó szokását megtartva újra részt vett. Idén a pécsi Leőwey Klára Gimnázium volt a házigazda, és bár hatalmas élmény volt, mégis voltak hiányosságai a szervezésnek, de ne rohanjunk ennyire előre…
Korán reggel indult a ferences delegáció a Keleti pályaudvarról és körülbelül három óra utazás után lent is voltunk Pécsett. Külön busz szedett mindenkit össze és vitt a kollégiumba, avagy, ahogy ott hívják, a „kóterbe”. A becsekkolás többé kevésbe rendben ment, és sikerült pár kifejezetten csinos idegenvezetőre is szert tenni, akikkel később nagyon jóban lettünk. A diákok legfőbb problémája a 22:00 órai takarodó és villanyoltás volt. Hál’ Istennek, Ádám tanár úr sikeresen rávette a szervezőket, hogy villanyt ne oltsanak nálunk, mivel a ferencesek régi jó hírnevükhöz híven keményen készültek a beszédekre és bizottsági ülésekre.
Egy kis tömör magyarázata a MEP menetének. Bizottsági üléseken a 10 iskolából 1-1 diák képviselteti magát, különböző témákban, mint az oktatás, egészségügy, külügy, kisebbségi ügyek stb. Ezeken az üléseken a bizottság, és a bizottsági elnök is pontozza a diákokat, a szereplésük, kiállásuk, öltözködésük és sok más szempont alapján. A következő megpróbáltatás a plenáris ülés, ahol több mint 100 diák előtt kell szerepelni, beszédeket mondani. Ezen, az elméletileg pártatlan tanárok pontozzák a diákokat, de ahogy a magyar politikában is, itt sem kell elhinni, amit először mondanak. Aki jelentkezett angol tesztre, annak lehetősége volt plusz pontokat szerezni és külföldre kijutni, amennyiben bekerülnek az első tízbe. Idén két ferences diák is kijutott nemzetközire, ami Isztambulban kerül megrendezésre.
A környezetről is pár szót említenék. Számomra Pécs lett a legszebb, és legkedveltebb magyar városom, annak ellenére, hogy fel volt túrva, ami rettentően kellemetlen Magyarország számára. Fantasztikus, Szentendrét idéző belváros, terek és sétáló utcák. A kollégium maga, engem a régi kommunista filmekben látható épületre emlékeztetett, de az apró kellemetlenségektől eltekintve, mint a takarodót, és a ferences szellemiséggel egyet nem értő tanárok, akiknek nem tetszett, hogy az iskolánk érdekeit védtük, nagyon jól éreztük magunkat. Fantasztikus hét volt, életre szóló élmény! Több mint száz ember előtt beszédet mondani, hihetetlenül felemelő. Ez az esemény összekovácsolt 11 embert, barátságok szövődtek nem csak a mi delegációnkon belül, de a többi iskola diákjaival is.
Sokan nem értik, mi ez a nagy hűhó a MEP körül. Hát, nekem is púp volt a hátamon tavaly, nem jelentkeztem végül. Idén viszont igen és sosem fogom elfelejteni! A MEP-nek, és a Ferencesnek köszönhetően, kijuthat szinte az egész delegáció Brüsszelbe, ketten pedig Isztambulba. De a jutalmakon kívül mindenki nyert tapasztalatot, mindenki felnőtt egy picit, megtanult kiállni magáért, a saját értékrendjéért, és ezért rettentően hálásak vagyunk.
Lissák Bence

FOTÓINK MEGTEKINTHETŐK AZ ALÁBBI KÉPRE KATTINTVA!

Európai Parlament Modell 2010 Pécs

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.