Ballagási beszéd

Értük könyörgök. Nem a világért könyörgök, hanem azokért, akiket nekem adtál, mert a tieid-, hiszen ami az enyém, az a tiéd, s ami a tied, az az enyém- és én megdicsőültem bennük.” Jn 17,9-10 – részlet Jézus búcsúbeszédéből

Főtisztelendő Atyák, Igen tisztelt Szülők és Vendégek, Tisztelt Tanár Kollégák, Kedves Ballagó Végzősök!

Ballagási Szentmisére jöttünk össze. Amikor igazgató atya felkért a szentbeszéd, megtartására, pontosítva én kértem meg őt, hogy idén én részesülhessek ebben a megtisztelő feladatban, zárójelben jegyzem meg, végzős osztályfőnökként ma én is egyfajta ballagónak számítok, utánanéztem tulajdonképpen mi is az a ballagás. Közel 20 éves oktató nevelő munka után, a 3. osztályomat búcsúztatva, ideje volt utánajárni a kifejezés pontos értelmének. Levettem tehát a polcról a Magyar nyelv értelmező szótárának első kötetét, Akadémiai kiadó, Budapest, 1959., kicsit régi, de mindegy, szegények vagyunk, fellapoztam a „ballag” című szójegyzetnél és el kezdtem olvasni:

Ballag, tn, ige, ballagtam, ballagott, ballagjon

  1. Ember, állat lassan kényelmesen lépegetve megy vagy jön. Csendesen, elgondolkozva ballag a legelő jószág, az öregember ballagott az úton, egy macska álmosan ballag az udvaron. A négy ökör lassacskán ballagott. (Petőfi) Ballagtam éppen a Szajna felé s égtek lelkemben kis rőzsedalok. (Ady)
  1. (Isk.) Végző közép-v. főiskolás diák az utolsó tanév legvégén az intézet helységeit és környékét csoportosan, hagyományos módon bejárva, (kezében fokossal, vállán tarisznyával), búcsúzik az iskolától. Holnapután ballagunk, Ballag már a vén diák.

Kiemelném, mert ez tetszett a legjobban, a vállán a tarisznyával búcsúzik az iskolától, s hogy teljesen képben legyek, utánanéztem a búcsúzni és a tarisznya kifejezéseknek is. Ezeket már nem a teljesség igényével idézném a szótárból, csak bizonyos részleteket.

Búcsú fn.

  1. Eltávozáskor, elváláskor szokásos köszöntés szavakkal, – csak egyetlen köszönő szóval, vagy szokásos mozdulatokkal kifejezve, búcsút int, búcsút mond valakinek: Elbúcsúzik tőle.
  2. Elválás, elbúcsúzás. Érzékeny, fájdalmas, megható, nehéz.

Tarisznya fn.

  1. (nép, gúny) Vén tarisznya: csúf vénasszony, banya, vén szatyor…elnézést ez biztos nem az, amit ma kapunk
  2. Főleg falun használt, nyakba vagy félvállra akasztva hordott, vászonból készített, nyitott egyszerű táskafajta, rendszerint ráhajtott fedőlappal, útra, munkába apróbb holmit, főleg eleséget, esetleg ajándékot visznek benne.

Tehát ha jól értelmezem, összegzem a mai nap lényegét: Valami ajándékot, élelmet kapunk, illetve kaptunk az útitáskánkba, köszönő szóval elválunk egymástól, majd az intézet helységeit és környékét csoportosan és hagyományos módon bejárjuk.

Illenék tehát az én részemről is, ha már beszédre jelentkeztem, valami ajándékot tenni abba az egyszerű táskafajtába. De hát úgy érzem 4, illetve 6 éven át pakoltam bőségesen, mit tehetnék bele még? Inkább kiválasztottam belölűk három dolgot, és újra felcímkézem őket búcsúzóul.

„Kinyilatkoztattam nevedet az embereknek, akiket a világból nekem adtál. A tieid voltak, s nekem adtad őket, és megtartották tanításodat. Most már tudják, hogy minden, amit nekem adtál tőled van. A tanítást, amit kaptam tőled továbbadtam nekik.” Jn17,6

Három szó, három kifejezés: 1. köszönet, 2. küldetés, 3. karizma

Köszönet:

Három éve súlyos betegség döntött le és vissza kellett vonulnom a tanítástól.2007. november 14-én éjszaka 3 órakor felriadtam. Végtelen szomjúságot éreztem, így ahogy szokás álmosan kitámolyogtam a fürdőszobába, megnyitottam a csapot és ittam, illetve szerettem volna inni, mert a víz nem ment le a torkomon, mert a torkom elzáródott. Hörögve, fuldokolva, kerestem a villanykapcsolót, azt megtalálva, felkapcsoltam a lámpát, és tükörbe néztem, hogy megnézzem magam, mert úgy éreztem megdagadt minden porcikám, illetve csak néztem volna, mert kiderült, hogy nem látok, gyakorlatilag megvakultam. Ráadásként, az anyagcsere folyamataim is leálltak. Kétségbeesett ordítás, szüleim fájdalma és intézkedése (a Táj kártyámat nem találtam, nem is találhattam, mert nem láttam semmit, de a nélkül nincs ebben az országban orvosi segítség), ügyeletes orvos, a másfélórát késő mentő, a szakorvos nélküli kórház, ahogy ez ilyenkor lenni szokott. Aztán kiterítve egy asztalon, katéter, infúzió, gyógyszeres kezelés. Mint kiderült egy korábban felírt vesegyógyszer egyik összetevőjére (atropin), megjegyeztem egy életre a nevét, allergiás voltam. Ebben a kiszolgáltatott helyzetben, nyomorultan és vakon egyre csak azon tépelődtem, miért épen velem történik ilyen, amikor az osztályom a diákjaim, a kollégáim, annyit és annyit imádkoznak értem. Miért én vagyok ilyen peches?  Aztán pont ennek a gondolatnak a fényében meg is nyugodtam, végül is miért is idegeskedjek, most már úgyis minden mindegy, az lesz, amit az Úr akar, és egyébként is az imádságos háttér majd segít, vagy kiderül segíthet-e!

Az esetet megúsztam, az életemet pedig átértékeltem. Rengeteget tanultam ebből a betegségből, Isten azokat, akiket szeret, kipróbálja, és úgy tűnik az ember leginkább a nélkülözésben tud tanulni.

Szenvedés nélkül nincs öröm, kereszt nélkül nincs feltámadás. Nincs olyan rossz, amiért ne lehetne köszönetet mondani Istennek, mert, ahogy Szent Pál írja, az Istenszeretőknek minden a javára válik. Mondtam már, de újra mondom, sokan sok sérülést éltek meg a 4 és 6 év alatt, ezekért is tessék hálát adni, mert megedzett benneteket, felkészített a nagybetűs életre. De ne legyetek igazságtalanok, kaptatok itt bőven jót is, amiért szintén hálával tartoztok. Ne felejtsetek el köszönetet mondani szüleiteknek, hogy ide írattak benneteket, tanáraitoknak, de legfőképp Istennek, hogy megérintett titeket.

Küldetés

A nagy nyomoromban, a legnagyobb elkeseredésemben, betegségem alatt kaptam egy levelet az osztályomból. Egy olyan tanítványomtól, akivel hihetetlen sokat harcoltam. Állandó feszültség, vita, sőt veszekedés jellemezte kapcsolatunkat, pedig tényleg nagyon szerettem. És ahogy ez lenni szokott, nagyon zavart, hogy én nagy pedagógus nem tudom megnevelni, nem tudok vele mit kezdeni. A levélben sok minden volt, de én egyet emelnék ki. Bíztatott, hogy gyógyuljak meg, és jöjjek vissza, mert szükség van még itt rám az iskolában, ezért imádkozik. A legnagyobb rosszullétek alatt, akkor és az óta is minden alkalommal, ha rám tör, a betegség elolvasom azt a levelet, ami rengeteg erőt adott és ad.

Isten kiválasztott benneteket is, és habár még kicsik vagytok mégis az a küldetésetek, hogy jobbá tegyetek a világot. Az ő eszközei lettetek, csak engedjétek, hogy dolgozhasson veletek. Sosem tudhatjátok, hogy kit mentetek majd meg, de ne meneküljetek a feladattól, mert úgy jártok, mint Jónás próféta. Spóroljátok mega cet gyomrát!

Karizma

Holnapután érettségi, ami egyben egyetemi felvételi is manapság! Kérjétek, kérjük a Szentlélek kegyelmét, hogy megerősödjek hívatásotokban, és gyarapodjatok annak tudásában, a tanulás által. Mindannyian a küldetés mellé, egyéni tehetséget is kaptatok, persze mindenki mást. Alakítsátok át a világot, a rátok bízott talentumok által. Ne rejtsétek el kényelemből, ne pazaroljátok el önzésből, azért nem jár Istentől jutalom, kamatoztassátok Isten dicsőségére és az emberek javára. Csak akkor volt értelme idejárni a Ferences Gimnáziumba.

„ Amíg velük voltam, megőriztem őket a nevedben, akiket nekem adtál. Megőriztem őket, senki más nem veszett el közülük, csak kárhozat fia, így beteljesedett az írás.” Jn 17,12

Kedves Ballagók! Köszönet, küldtetés, karizma. Legyen ez a három dolog kiemelve az útravalók közül!

Köszönöm Istenem hogy vigyáztál rájuk, vigyázz rájuk a jövőben is! Mutasd meg küldetésüket, tedd őket a te békéd eszközévé! Add, hogy a tőled kapott karizmákkal helyesen sáfárkodjanak, embertársaik javára és a Te dicsőségedre!

Köszönet, küldetés, karizma.

Jézus így folytatta: „Nem azt kérem tőled, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy óvd meg őket a gonosztól!” Jn 17,15

Amen.

P. Andor Károly OFM

2 hozzászólás

  1. Na, ezt megkönnyeztem:) Gyönyörű! Kár, hogy élőben nem hallhattam…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.