Dr. Rohály Gábor 75 éves

A borkultúrában, borleírásban, értékelésben úttörő szerepet vállalt orvos, feleségével és borismeret terjesztésében fegyvertársával, amúgy jogász végzettségű Dr. Mészáros Gabriellával barátokat invitált a jeles évfordulóra a híres Pasaréti Rohály villába. Abba az épületbe, ahol az általuk vezetett AKO Kft. szervezésében WSET tanfolyamok keretében alap, közép, és felsőfokú borismereti oklevélért lehet tanulni.
Ezúttal a vendégek körében rajtam kívül nem a tanoncok, hanem a bor mesterei vettek részt, kiváló borászok és bor ítészek, csupa professzor. A teljesség igénye nélkül Villány meghatározói Tiffán Ede és Gere Attila, Eger csillaga Lőrincz György, a Monarchia főborásza Kovács Nimród és kedves felesége. A tisztelt társaság tagja Németh Gábor borértő, borszakíró, az ország egyik legjobb kóstolója is.
A köszöntés, a közös fényképezkedés, és az elmaradhatatlan pezsgőzés után jöhetett a játék. 12 vörös bor, mit bor Isteni nedű vak kóstolása. A megegyezés szerint minden tétel után jöhetett a reveláció.
1. Gaja, Barolo, Piemont 1989. (az ásványossága zseniális, benne a földes karakter gyönyörű.)
2. Haut-Brion, Bordeux 2001. Cabernet Sauvignon (csodálatos tannin világ)
3. Tiffán Gran Selection 1999. (búja bor most a csúcson, nekem ő volt a kedvencem)
4. Gran Vine de Villány Gere 2003. (merlot, letisztult stílus a savak évjáratából)
5. Tresoro, Esterházy –nagy Cuveé 2003. (100/100 Kelet-Európa legjobb bora)
6. Nimród III. 2003. (kiváló fűszeresség, kissé illatban bizonytalan, jó savak)
7. Mythos 2002. Lőrincz György 100% Merlot bora (zseniális)
8. Cos D’Estournel , Bordeux 1996. (hűvös illat, erős tanninok)
9. Barbi Brunello 1988. (túl a csúcson, de nagyon gyümölcsös)
10. Gaia Barolo 1999. (tannin hangsúly, ízben kissé kiürülőben)
11. Brunello Montelcino 2001. (a csúcson, de hiányzik a fineszesség….)
12. Vega Sicilia Unico Ribera del Duero 2001. (kissé savhangsúlyos, fűszeres, finom…)

Tudom, árban borokról beszélni illetlenség, de a laikus olvasók miatt mégis leírom ez a 12 tétel több mint egymillió forint értében mérhető a borpiacon!
Nálam a sorrend I. Tiffan Gran Selection-ja 1999-ből, a II. a Gaia 1989. Baroloja Piemontból, III. Gere 2003-as csúcs Merlot-ja. A közös megegyezés a végső sorrendet illetően: I. Gaia Barolo 1989., II. Gere Merlot-ja, a III. A Tesoro, Esterházy birtok 2003-ból.
A kóstolás utáni vacsora is csoda számba ment: Kacsamáj pástétom, spárgakrém leves, bélszín, angol szalonnába „csomagolva”, epres gyümölcshab, és az elmaradhatatlan sajtok. A felszolgált borok az étkek mellé csak két csúcsbort kiemelve: Sauvignon Blanc, Rotschildéktól 2006. és Lőrincz György kadarkája 2007-ből.

A vacsora, és beszélgetés közben kinn a természetben vihar dúlt, özönvízszerű esőzéssel, de ebből mi ott a kulin áriák bűvöletében mit sem vettünk észre. Isten éltesse a házigazdát, barátomat és mesteremet Dr. Rohály Gábort.

P. Andor Károly OFM

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s