Brüsszel 2010

Idén is megrendezésre került a Modell Európa Parlament, ezúttal a pécsi Leöwey Klára Gimnázium szervezésében. A delegáció nagyszerűen telljesített, és többen is kijutottak nemzetköz MEP-re, ami nagy teljesítmény. Azonban mivel sajnos ilyen Magyarország, mindenki fűt fát ígér és semminek sincs foganatja. Így történt ez valahogy a MEP-pel is. Anno még amikor Börőczky Csongor és Kádár Kristóf voltak MEP-pen (igen, ez valóban jó régen volt :)), kiosztottak Brüsszeli jutalom utakat, amiket azóta se pótoltak, bár hogy dícsérjük a pécsi szervezést, a tavalyi MEPeseknek idén pótolják.
Andor Károly atya felkutatta ismeretségi körében Gyürk András EP képviselő urat, aki a féléves 25 fős keretlétszámba be tudta paszírozni a Ferences Gimnázium diákjait (érdemeik alapján a különböző versenyeken jól teljesítőket), így alkalmunk nyílt az Európai Unió “fővárosába” utazni.
Délután indult a repülőgép Ferihegyről, ami kifejezetten jól jött, mert így mindenki ki tudta aludni magát az előző nap véget ért osztálykirándulások után. Az út körülbelül 2 óra volt és amikor leszálltunk, Ádám tanárúr lelkesen elkezdte magyarázni, hogy Belgiumban van az egyetlen kivilágitott autópálya Európában, és tényleg! Tudni illik Brüsszelről, hogy mivel az EU egyik székhelye ott van, ezért elképesztően drága, minden lakásféleséget a garzontól a műhelyekig átalakítottak szállásokká. Mi egy 3 csillagos szállodában aludtunk, amely árából itthon egy 5 csillagosban tud aludni az ember. Érkezésünk estéjén még elmentünk körbe nézni Brüsszelben, és nagyon szeretném mondani, hogy kedvesek az emberek, gyönyörű a város, és tiszta is, de nem tudom. Tele volt törökökkel és feketékkel, de ezzel nem az a baj, hanem hogy ők ott veszélyesek, volt precedens arra például, hogy egy embert megkéseltek a mobiljáért, pedig jobban keresnek az emberek elméletileg Belgiumban… A helyzet az, mint ahogy Gyürk Andrástól megtudtuk, az emberek nem laknak effektíve Brüsszelben, hanem ott dolgoznak csak. A flamand-vallon ellentét tovább rontja a helyzetet, és kormány legyen a talpán aki ezt a szituációt kezelni tudja.
Második nap viszont vonattal kimentünk Brugge-be. Elképesztően szép város! Komolyan, oda érdemes minimum egyszer elmenni az életben. Nagyon szép régi épületek, hatalmas templomok, gyönyörű állapotban lévő sétáló utcák és terek, valamint a fantasztikus csokoládék, amelyeket a legkülönbözőbb formákba öntenek ki. Láttunk méteres nagy Pisilő Kisfiút (Brüsszel jelképe), állatokat, illetve obszcén dolgokat, amit a turisták nyilván értékelnek. Sajnos az étkeztetés nem volt maradéktalanul megszervezve, ezért nekünk kellett venni, de Brugge-ben, a Pizza Hut-ban van pár kedvezmény, ami jól jött szerény pénztárcánknak. Önkiszolgáló, ahol annyit eszel, amennyi beléd fér, 12€-ért, ha jól emlékszem. Ez az ebédszünettel magyarázható, mivel az ottani gyerekek, ilyenkor kapnak egy óra kimenőt. De hogy ne fényezzem túlságosan nyugat eme országát, el kell mondanom, hogy kifejezetten ijesztő, amikor egy 11-12 éves kislányka elsasszézik az ember előtt egy kis miniruhában, agyonfestve. Nem tudom a szülők melyik földrészen élnek, de meggyőződésem, hogy nem a jó vágányon haladnak…
Harmadik, és egyben utolsó nap ellátogattunk a “modern negyedbe”. Az Európai Parlament intézményi rendszerébe, illetve működésébe volt lehetőségünk belátást kapni. Voltunk a sajtó részlegben, ahonnan a képviselők nyilatkoznak, voltunk termekben, ahol képviselők tárgyalnak, sőt, a menzájukon is! Ami sajnálatos módon nemzetközi – remélem a képviselők hazamennek enni – mert a jó öreg paprikás krumplit vagy bárminemű magyar ételnek a nyomába se ér, ízetlen egyenkaját adnak. Mellékesen, egy belga étel sem értékelhető magyar ízléssel, hiába nyugat, hiába gazdag, hiába fejlett, Magyarország jobb, szebb, tisztább, és ahogy a reklám is mondja, a magyar nők a legszebbek, meg szerintem a sör itthon is van olyan jó, mint kint :).
Lissák Bence

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.