A HírTV-nél jártunk

Június 8-án, kedden osztályunk bepillantást nyerhetett a Hír Tv kulisszái mögé az utolsó média óra keretében. Kaszásdűlő hévmegállótól nem messze, egy régi ruhafestő üzemben terül el a Hír Tv birodalma. A tévé 2002 óta sugároz és ma több, mint 3 millió háztartásban fogható.

Először a 3D grafikusok munkáját lestük meg, itt egy régi műsor (Péntek 8) nemrég megújult főcímét nézhettük meg részletesebben. Egy grafikus elmondta, hogy egy vadonatúj főcím elkészítése akár heteket is igénybe vehet, kisebb módosítások viszont pár nap alatt elvégezhetők.

A következő szoba, ahova bementünk, egy vágószoba volt . Megtudtuk, hogy összesen 8 vágója van a tvnek, de néha még ez is kevének bizonyul. Itt az Ősök Tere című történelmi műsor frissen összevágott kép- és hanganyagát láthattuk/halhattuk.

Ezek után a süketszobába mehettünk be, ami egy apró, szinte teljesen hangszigetelt helység, ahol a kommentárokat és szinkronokat veszik fel egy speciális mikrofonnal. A szűk hely miatt ide ötösével lehetett csak bemenni, de a várakozók addig szemügyre vehették a műsorvezetők ruháit. A legtöbb műsorvezető engedi, hogy stylelistek öltöztessék, de akadnak olyanok is, akik nem. Akik engedik, nekik is csak felsőruházatra van szükségük, mivel az a asztal mögött nem látszik, hogy mit hord alul. (Útközben találkoztunk Sárfalvi Péterrel és rajta például rövidnadrág volt.)

Miután mindenki járt ebben a fülledt, levegőtlen szobácskában, tovább mentünk a lebonyolító-helységbe, a ‘lebony’-ba. Itt az éppen aktuális tévéadás pontosságáért és zavartalanságáért felelnek. Az itt dolgozók teszik rá a képre a Hír Tv logót, az órát és az alul futó piros hírszalagot.

A lebony után végre következett a stúdió. Ide alig pár percre tudtunk bejutni, egy Hírek és egy Ősök Tere forgatás között. A stúdióban a hírolvasók asztala állandó, minden más elemet szükség szerint cserélnek.

A stúdió után a vezérlőt néztük meg, ahol a folyamatban lévő felvételt irányítják és vezérlik. Itt, mivel a studióban az Ősök Tere forgatásának előkészületei folytak, az Ősök Tere munkatársait láthattuk dolgozni.

Végül legutoljára két szerkesztőséget néztünk meg. Először a híradó és hírek ”hátterét”, ahol a külügyi újságírók, szerkesztők dolgoznak és ahol a hírolvasók felkészülhetnek a híradóra. Másodszor pedig azt, ahol a belügyi, a sport és kulturális hírek szerkesztői végzik munkájukat.

Egy felejthetetlen média órát és maradnadó élményeket kaptunk ezen a délutánon.

Surányi Panka

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.