Eperszezon

Honnan szerezzünk epret?, avagy az alapanyag felkutatása

Jó epret szerezni nem egyszerű dolog, legalábbis annak tűnhet azoknak akik nem rendelkeznek megfelelő információs kapcsolatokkal. Bár a boltokban a marokkói és spanyolországi felhozatalból is válogathatunk, de azért jó lekvárhoz mégis a hazai ízek passzolnak legjobban. Tehát, ha a magyar gyümölcsöt választjuk, akkor is több lehetőségünk van. A legegyszerűbb, ha a zöldségesnél veszünk. Ennél kicsivel zűrösebb, ámbár hangulat szempontjából jóval felette áll az előző opciónak a „Szedd magad!” akció. De az, ami epertortánkat megkoronázza kizárólag azoktól a néniktől szerezhetők be, akik frissen szedett portékájukat kínálják az arra járóknak. Tehát, az eper legyen hazai, érett és friss.

Ami miatt a nők nem főznek lekvárt:

Ha már az eprünk megvan, akkor a feladat nehéz része következik. Le kell csumázni és meg kell mosni. A csumázás, az nagyon maszatolós, pepecselős munka, ráadásul a piros levet is nehéz a kezünkről leszedni. Ezután egy tálba tesszük és feleannyi cukrot, mint epret hozzákeverünk és főzni kezdjük. Addig állunk ott mellette míg rotyogni nem kezd. Ekkor jobban kevergetjük nehogy odakozmáljon. Három perc rotyogás után steril üvegekbe töltjük, majd dunsztba rakjuk. Tehát a befőzés időigényes és unalmas, de a téli eperlekváros pirítós majd bebizonyítja, hogy megérte.

Mi lesz az eperből (ha nem lekvár)?

Bár az „eperhajtású gépjárművet” még nem találták fel, az epret mégis változatosan, többféle képpen  használhatjuk fel. Tehát készíthetünk belőle epertortát vagy eper charlotte-ot, az eperfagyi nélkül nem élet az élet, és ha már itt tartunk említsük meg az eper sorbet-t , a gyümölcssalátának és a bólénak is nélkülözhetetlen alkotóeleme az eper, télen a csoki fondue-höz, nyáron a jeges turmixhoz használhatunk epret, és mint minden gyümölcsből, eperből is készíthetünk pálinkát.

Skublics Júlia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.