A borkóstolás – Bor suli fiataloknak 3.

„Szeressük és tiszteljük azt, amit megiszunk!” – Matt Skinner borszakíró

Átlagosan kilencszer rágjuk meg a falatot mielőtt lenyelnénk (tizennyolcszor kéne megtennünk). Nagyjából egy másodpercet számolva rágásonként, az egész kilenc másodpercig tart minden egyes falatnál. Még így sem kevés, hát ha még oda is figyelnénk a táplálkozással foglalkozó szakemberek ajánlásaira és türelmesen „kérődzgetnénk”.
Az ivás egészen más kérdés. Ajkunkhoz emeljük a poharat, tartamát a szánkba töltjük és lenyeljük: be a szánkba, át a nyelvünkön, aztán le a gégén, és ennyi. A bort is, azt a nedűt, amelynek elkészítése 2-3 évet vesz igénybe, vagy még többet. Évek, évtizedek munkáját lenyeljük egy másodperc alatt. Igazságos ez? Tisztességes hozzáállás ez? Nem!
Törődjünk a borral, nem csak azért mert elkészítése rengeteg erőfeszítésbe kerül, hanem a pénz miatt is amelyet kiadunk érte. Ha tényleg sikerül megszeretni a bort, egy életút során arányaiban majdnem ugyanannyit fogunk borra költeni (persze csak ha a minőséghez ragaszkodunk), mint élelmiszerre-akkor miért ne élvezhetjük ki minden egyes cseppjét?
Fiatal és örökké fiatal olvasóim! Legyenek igényesek! Tisztelettel kérek mindenkit, szerezzen be rendes borospoharakat: semmi divatos szín, forma, csakis egyszerű üvegpoharak. Ez máris óriási változást hoz. Be kéne szerezni egy dekantáló üveget, egy használható dugóhúzót, (egy cseppmentesítőt, ún. drop-stop-ot, ez nem kötelező, de segít abban, hogy megmentsük az asztalterítőt a kimoshatatlan vörösbor foltoktól) és jöhet a kóstolás. Vessenek egy pillantást a pohárban lévő borra, szimatoljanak bele, pörgessék meg és szagoljanak bele újra. Aztán emeljék a poharat az ajkukhoz, vegyenek a szájukba egy kortyot, és tartsák bent – nem kell 9 másodpercig, de tartsák bent, forgassák körbe a szájukban, vegyen rá egy kis levegőt, ízlelgessék meg rendesen. Amikor mindezt megtették, akkor lehet csak lenyelni! És ezt a műveletsort ismételjék meg újra és újra! A bor fantasztikus ital, amelyet még jobbá varázsol a figyelmes vizsgálódás!
Az ivás eszközeiről mivel gyorstalpaló kurzuson veszünk részt, csak egy-két gondolat, amit a legfontosabbnak tartok:

1. pohár

Sokféle poharat árulnak, számtalan forma, elképesztő árkülönbségekkel. Először is átlátható pohárra lesz szükség-semmi divatos minta, szín vagy anyag-, egyszerű sima üvegpohárra, melynek láthatja a tartalmát. Másodszor a pohárnak legyen szára, ami lehetővé teszi, hogy a borívó keze ne érintkezzen a pohár öblével, így nem kockáztatja meg, hogy befolyásolja a benne lévő bor hőmérsékletét. Kezdetben én három különböző pohártípus beszerzését javaslom: egy hosszú pezsgőspohárét, egy minden célra alkalmas borospoharat, illetve ennek kissé nagyobb változatát a nehezebb vörösborokhoz. A pohárral törődni is illenék. A rendszeres mosogatás gondolom mindenkinél természetes, de külön javaslom a kézi mosást, szappanos vízzel-a mosogatószerek sokszor túl erős illatúak.

2. dugóhúzó

A piacon rengeteg féle-fajta ebből az eszközből is. Korábban csupán egy értelmes eszköz volt, amelyet kizárólag a funkcionalitásra terveztek, a formatervezésre nem figyelve. Bezzeg ma egyik-másik „design”-os termékhez már 5 oldalas használati utasítás dukál. Na, ne, ez már túlzás. Az én tanácsom a beszerzésnél a 3 alapelv: célszerűség, tartósság és könnyű használat.

3. dekantáló

(nehezen fordítható magyarra az eszköz neve, talán borszellőztető üvegedény, főleg vörös borok szellőztetéséhez használják az üveg kibontása után, hiszen bizonyított tény, hogy a bor kiszellőzve még jobban feltárja belsőértékeit)
Itt sem bonyolítanám a helyzetet, ajánlom, legyen egyszerű, átlátszó, cicoma nélküli darab, amely lehetőleg még könnyű is.

4. Hőmérséklet

A hőmérséklet ugyan nem eszköz, hanem körülmény, de mit sem ér a jó eszköz jó körülmény nélkül. Rosszul vagyok ugyan herendi porcelán tányérban, de a hideg levestől, mint ahogy az ajkai kristálypohárban felszolgált meleg édes bortól is. Étel-ital legyen megfelelő hőmérsékletű, mert hiába a külcsín, ha nincs meg a belbecs.
Ha túl hidegen szolgáljuk fel a bort, akkor azt kockáztatjuk, hogy ezzel elfedjük a csodálatos zamatokat, aromákat, ráadásul megváltozatjuk a bor textúráját. Hasonlóképpen, ha túl melegen szolgáljuk fel a bort, hamarosan feltűnik, hogy az alkohol túlságosan egyértelművé válik, és kibillenti borunk egyensúlyát.
Felszolgálási hőmérséklet:
1. Jól behűtve (8-10 C):
pezsgők, rozék, esetleg a fehérek közül a sauvignon blanc

2. Hűvösen (11-15 C):
pezsgők, testesebb fehérborok, mint chardonnay, semillon, zöld veltelini, a vörösek közül a pinot noir és minden édes bor, pld. az aszúk

3. Szobahőmérsékleten (15-17 C):
a közepes testű vagy testes vörös, illetve a szeszezett borok

Figyelem! Mélyhűtőbe és mikrohullámú sütőbe bort hűteni, illetve melegíteni szigorúan tilos, legalábbis én nem ajánlanám!

Megvettük a borunkat, megvannak a fogyasztásához szükséges eszközeink, (a dugóhúzás is remélem sikerült, ha mégsem hívja telefonon a különleges tudakozót), a körülmények ideálisak, az étel is elkészült, előtte csak úgy kóstoljunk-kóstolgassunk egy kicsit.

Borkóstolás
A borkóstolás (egyes szakírók szerint, mert én honnan is tudhatnám) olyan, mint a szex, először egy kicsit kínos, de minél többet gyakorolja az ember, annál jobban megy neki.
Először is nézzük meg a színét. A vörösboroknál nézzük a bor közepét, innen haladjunk a szélek felé- a színek a tinta feketétől a bíbor, rubin, vörös és gránát árnyalatokon át a mahagóni barnáig változhatnak. A fehérbornál a tisztaságot és a fényt figyeljük. A színek a majdnem áttetszőtől a zöldes, szalmasárga és citromárnyalaton át az arany- borostyán-és homokszínig terjedhetnek. A rozé nem bonyolult, figyeljük a szín mélységét a „rózsaszínűséget”!
Mielőtt ízlelünk, szagoljunk is! Előbb beleszagolunk, utána a pohár száránál fogva megpörgetjük a bort, majd újból szagolunk. A folyamatot akár többször is megismételhetjük. Az illatból kikerekedik az aroma, és ha van a bor hibája is. Hogy ki-mit érez relatív, általában vagy gyümölcsös illatokat szippantunk be, vagy nem gyümölcsöseket, ezek a következők a teljesség igénye nélkül: dohány, bőr, fűszer, dió, gyógynövény, föld, animális jegyek, istálló, ásványok, füst, virágok, eukaliptusz, fű, olíva, petróleum, méz, csokoládé, kátrány, vanília, vaj, pirítós.
Az ízlelés persze a lényeg, eme nemes cselekvést a következő írásomban boncolgatom, a borhibákkal egyetemben, hiszen a lényeg egy külön fejezetet érdemel.

Borajánlat
És jöjjön a borajánlat 1000 Ft.,- alatt az ifjú pénznélküli, de immáron minőségre törekvő olvasóimnak:
IKON Merlot 2008.
A merlot dél-balatoni arca, acéltartályban, csömöszölve (imádom ezt a kifejezést, olyan szakszerűnek tűnik, pedig lila gőzöm nincs mit is jelent valójában) erjedt, 50 hektós ászokhordóban érett, gyümölcsös, könnyed, lágy, szép savú bor. Kicsit lehűtve a legmelegebb napokon is nagyon jól fogyasztható, kár hogy ezt már csak a jövő nyáron tapasztalhatjuk meg, de akár addig is palackban eláll, igaz javulni nem fog. Ennek az évjáratnak már maximuma van íz tekintetében, és tán még egy évet tartja magát!
Ára: 1000 Ft.- kapható a Sparban, vagy a Bortársaság üzleteiben. Egészségünkre!

P. Andor Károly

Reklámok

Egy hozzászólás

  1. Kedves Jó Károly Atya!
    Hát bizony nagy ügy, ha valaki olyan tanítványaira lehet büszke mint Te vagy. Nem is találok kivetnivalót a Hírbarát borral kapcsolatos írásaiban. Azt viszont ide írnám kiegészítésként: diákpénztárcáknak igazi “best buy” a villányi borvidékről származó TÓTÁGAS nevű bor. Ma családi Mikulás ebéden is ezt ittuk! Menjetek fel a http://www.bormatura.hu oldalra nézd meg a kínálatunkat és ha rendelsz (diákkedvezményre számíthatsz) küld el az info@bormatura .hu címre. Az átvételt e-mailben megbeszélhetjük. Jó borozgatást kíván
    Rohály Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.